OM VATTENPOLO

Vattenpolo är simidrottens lagsport. Det kan närmast beskrivas som handboll i vatten. De är den perfekta sporten för dig som gillar simning, bollsport och att utvecklas tillsammans i ett lag.

Vattenpolo har sitt ursprung i England där många vattensporter växte fram i slutet av 1800-talen. Vattenpolo ärde n äldsta OS-lagsporten och infördes redan år 1900 på det olympiska programmet.

Sveriges landslag i vattenpolo var mycket framståendefrämst under 1900-talets första decennier. Senast Sverige deltog i OS för vattenpolo var 1980 i Moskva.I

dag domineras sporten av länder som Kroatien, Serbien, Montenegro, Italien, Ungern och Spanien.

BÖRJA SPELA VATTENPOLO

Det finns olika vägar för att börja spela vattenpolo. Många börjar spela vattenpolo genom en annan
simidrott, för det mesta simning, medan andra börjar direkt med vattenpolo. Det är en fördel om man har en viss grundläggande simteknik, men det är inget krav. En möjlighet för 8-12-åringar att börja med vattenpolo är genom Poolkampen. 

Detta är en förenklad form av vattenpolo med mindre plan (12,5 x 8 m) och färre antal
spelare på plan. Läs mer om Poolkampen här. Det går naturligtvis bra att börja spela även man är över 12 år.Det är aldrig försent att börja med vattenpolo.

SPELPLAN OCH ANTAL SPELARE

Som inom fotbollen förändras planens storlek och antalet spelare på plan med att spelarna uppnår olika åldrar. Som nämnts ovan börja barnen spela på Poolkampen plan som är den minsta poloplanen. När barnen blir 14 år och börjar spela seriespel blir planen större och med det fler spelare på plan. Förutom att planen blir större och fler spelare finns på banan blir speltiden också längre när spelarna blir äldre.

KONTAKTA POOLKAMPEN

Kontakta poolkampen

Stefan Keisu
Verksamhetutvecklare för vattenpolo
Svenska Simförbundet
stefan.keisu@svensksimidrott.se
010-476 53 24